Door Oene Schriemer

(Verslag van de 16e ronde van de interne competitie door: Oene Schriemer)
Op dinsdag 7 januari opende Kees van Straten het nieuwe schaakseizoen van Philidor met een gedenkwaardige speech. Met “Dear all, dear chess players…” opende hij het nieuwe jaar in het Engels daarmee refererend aan het besluit van de Universiteit Twente om vanaf 1 januari 2020 Engels als voertaal te gebruiken. Ook refereerde hij aan het voorgenomen besluit van de Tweede Kamer om vuurwerk te verbieden. Hij sprak de hoop uit dat we dit besluit niet overnemen op de schaakborden, maar onverhoopt partijen blijven spelen waar de vonken van afspringen en waarvan het resultaat een oorverdovende stilte van bewondering of teleurstelling teweeg zal brengen. Hiermee moesten wij het doen. Bedankt Kees voor deze mooie op van Stratenachtige wijze geformuleerde welkom speech. Ik kijk al weer uit naar de volgende Nieuwjaarstoespraak. Wie weet of hij dan de wens uitspreekt dat elke Philidoriaan minstens 10 keer per jaar met zwart de Philidor-verdediging kiest.

Net voordat Kees zijn Nieuwjaarstoespraak hield herinnerde hij mij eraan dat ik deze avond een verslag moest schrijven. Daar zat ik niet op te wachten, omdat ik voor Philidor 2 een externe FSB-wedstrijd moest spelen tegen SCL 1 en daardoor niet dicht op het vuurwerk van de interne ladder zou zitten. Maar goed afspraak is afspraak en aangezien ik geen vervanger had geregeld aan mij de eer om deze avond te verslaan.

De 16e ronde van de interne competitie viel dit keer dus samen met drie externe wedstrijden voor de FSB-competitie, waardoor de zaal goed gevuld was, hetgeen altijd gezellig is. Philidor 1 nam het op tegen Mid Fryslân 1, Philidor 2 dus tegen SCL 1 en Philidor 3 kruiste de degens met het derde team van Mid Fryslân. De uitslagen en de eventuele verslagen van deze wedstrijden vind je op de website, maar ik kan nu al vertellen dat de uitslag van Philidor 2 zo dramatisch was dat daar geen verslag van zal verschijnen. We werden er kansloos met 0,5 – 3,5 afgezet en zullen er nu alles aan moeten doen om ons te handhaven. (Sorry Oene ik ben zo vrij geweest zelf een verslag te schrijven over de wedstrijd, en heb hier jou partij aan toegevoegd Philidor 2-SCL 1)

De interne competitie is in een fase terecht gekomen waarin nauwlettend naar plaats 10 wordt gekeken, want met nog vier ronden te gaan wordt het steeds spannender wie zich bij de eerste 10 voor de play-off gaat spelen. Zoals ik al zei heb ik geen enkele partij gevolgd, want ik had genoeg aan mijn eigen partij, die ik straks met jullie zal delen. Aan het eind van de avond, hoorde ik van Eddie dat hij met hangen en wurgen een remise tegen Leandro uit het vuur had gesleept, maar ik betwijfel of Kees dit ook echt als vuurwerk bestempelt.

Verder hoorde ik van Eddie dat Jan Hania op hardhandige wijze van het bord werd gezet door Amir Nicolai. Woensdag heb ik dat even nagevraagd bij Jan, want Jan is al jaren een goede collega van mij bij hogeschool Van Hall Larenstein, en het bleek inderdaad dat Jan eigenlijk nog nooit zo kansloos heeft verloren als deze avond tegen Amir.

Jeroen Weggen won zoals mocht worden verwacht van Gerard Baars en plaatste zich daarmee voor het eerst in de top 10. Jan Boersma blijft goed volgen door Erik Kruit te verslaan en Harmen en Siegbert deelden voor zover ik weet vredig de eerste punten van het nieuwe jaar. Helaas heb ik niets gehoord of gezien van de drie partijen uit de B-groep en dus moeten jullie het doen met de uitslagen op de website.

Rest mij nog om iedereen een mooi en plezierig schaakseizoen toe te wensen. Laat je niet blindstaren op het resultaat en de elo-punten, maar ga voor de schoonheid van het spel. Zoek het avontuur en vermijd de saaie en voorspelbare voortzettingen. Alleen dan blijf je genieten van het schaken.