K.S.C. PHILIDOR 1847

Paul Keres 2,5-7,5

Door Jeroen Weggen

07-03-2020 Paul Keres 2347 Philidor 1847 2199 7,5 – 2,5
1. Peter Lombaers 2368 Migchiel de Jong 2343 0 – 1
2. Hugo ten Hertog 2517 Erik Sparenberg 2115 1 – 0
3. Evert Rademakers 2276 Addy Lont 2203 0 – 1
4. Jan Breukelman 2380 Jonas Hilwerda 2197 1 – 0
5. David van Kerkhof 2374 Amir Nicolai 2186 ½ – ½
6. Xander Wemmers 2387 Eddie Scholl 2216 1 – 0
7. Joris Kokje 2276 Bas van der Lijn 2224 1 – 0
8. Niels Ondersteijn 2368 Jeroen Weggen 2175 1 – 0
9. Paul Hommerson 2262 Jan Hania 2179 1 – 0
10. Wesley Vermeulen 2262 Jouke Algra 2152 1 – 0

De uitwedstrijd in Utrecht tegen de gedoodverfde kampioenskandidaat Paul Keres werd een ruime nederlaag. Dat terwijl het er aanvankelijk helemaal niet slecht uit zag. Sterker nog, we kwamen 2,5-0,5 voor: na een solide remise van Amir wonnen zowel Addy als Migchiel. Addy kreeg een extra halfje van zijn tegenstander cadeau. Hij moest lang een iets minder eindspel keepen wat prima lukte. Rademakers wilde teveel, offerde een stuk, en… het bleek gewoon niet te kloppen.

Migchiel won ook nadat Lombaers z’n eigen paard buitenspel zette:

De 2,5-0,5 voorsprong bood hoop, maar helaas bleef het bij die 2,5 punt: alle resterende partijen gingen verloren. Toegegeven, de nederlaag zat er wel aan te komen. Jouke had zijn dag niet en ging er geruisloos af; Jonas had een pionstructuur g6-f5-e4 die door zijn tegenstander hardhandig met g2-g4! kapot werd gespeeld, waarna er geen houden aan was.

Bas kreeg een typische stelling uit het koningsindisch. Hij kon op twee manieren de zwarte pion op d6 slaan, Pxd6 en Txd6. Met Txd6 (een kwaliteitsoffer) zou hij goed spel krijgen. Bas koos helaas voor Pxd6, had het zwarte antwoord niet gezien en verloor beslissend materiaal. Jeroen kreeg een kwaliteitsoffer op c6 te verduren, liet na om twee zetten later de kwaliteit terug te geven (dit had een prima speelbare stelling opgeleverd), waarna het paard +2 (en later 3) pionnen sterker dan de toren bleek.

Na de tijdscontrole stonden we dus 4,5-2,5 achter en waren Erik, Eddie en Jan nog bezig. Erik speelde een prima partij tegen Hugo ten Hertog die recentelijk z’n laatste GM-norm gescoord heeft en dus binnenkort de titel van grootmeester in ontvangst kan nemen (proficiat!). Dit feit deerde Erik echter niet, hij verdedigde zich prima en plaatste in het middenspel/eindspel een interessant kwaliteitsoffer. Helaas vond hij in de tijdnoodfase niet de nauwkeurigste voortzetting die hem zeker remise zou hebben opgeleverd (zie fragment).

De laatste paar keer dat we tegen Paul Keres speelden zat Eddie tegenover Xander Wemmers, en het lot wilde dat ze ook deze zaterdag weer de degens kruisten. Die voorgaande keren werd de partij remise, maar dat zat er vandaag voor Eddie niet in. Hij stond de hele partij minder, en na de tijdscontrole had Wemmers twee machtige verbonden vrijpionnen op de 6e rij tegen een stuk. Deze vrijpionnen gaven de doorslag.

Ten slotte was Jan nog bezig. Jan speelde een prima partij, het ging lang gelijk op en in het middenspel won hij een pion. Later moest Jan een paar pionnen op de koningsvleugel inleveren, maar Jans vrije a-pion zou voldoende compensatie moeten bieden voor de materiële achterstand. Na 5 uur spelen was in het verre eindspel de remise inderdaad binnen handbereik, maar Jan koos de verkeerde methode wat door zijn tegenstander direct werd afgestraft: een nul.

Het negatieve nieuws: na deze ronde staat het eerste op een (voor ons bekende) voorlaatste plaats. Toevallig is dat dit jaar geen degradatieplaats, maar het spook is inmiddels weer erg dicht genaderd. Het goede nieuws is dat we de laatste 3 wedstrijden spelen tegen teams die qua rating zeker niet boven ons uitstijgen. Als we in ieder geval één van die drie kansen grijpen, hebben we ons zo goed als veilig gespeeld.

Geef een antwoord