Schollquizz

Na een DeJongquizz, Etmansquizz en een VanStratenquizz nu een originele, handgemaakte Schollquizz.

De antwoorden staan achter de vragen. De beste oplossing werd ingestuurd door wederom Maarten Etmans. Hij had 9 van de 10 vragen goed!

  1. Philidor heeft in de loop der tijden zeer weinig volwassen vrouwelijke leden gehad. Noem er drie. B.v. Evelien Pater, mevr. Van den Tol, mevr. Vellinga, mevr. Huisman, Berber van der Geest, Ankie Lamers, mevr. Root 
  2. Welke latere grootmeester is zijn schaakcarrière bij de jeugdafdeling van Philidor begonnen? Jan Werle. Sipke Ernst was oorspronkelijk lid van Schaakwoude.
  3. Naar welke plaats in Overijsel is een openingsvariant vernoemd? Hoe komt dat? Steenwijk; de Steenwijker variant (de benaming is van dr. Euwe in zijn openingsboeken) werd in de vijfde matchpartij Euwe-Kramer, 12-12-1940, in Steenwijk gespeeld.
  4. Welk Philidor-lid, in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw uitmakend van het eerste team, is later hoogleraar natuurkunde in Canada geworden? Jan Meint Greben. Hij doorliep de RHBS in Leeuwarden, studeerde natuurkunde in Groningen en vertrok in 1976 naar Vancouver, waar hij later hoogleraar werd. Hij maakte van 1962 (hij debuteerde als 16-jarige) tot 1976 deel uit van het eerste tiental, dat in 1967 de landstitel veroverde. Greben was een zeer talentvolle schaker met een totaalscore van 58 uit 95 (61%) in Philidor 1.
  5. Welke penningmeester van Philidor had een bij die functie uitermate passende naam? A.S. Kas 
  6. Behalve internationaal correspondentiegrootmeester Kor Mulder van Leens Dijkstra uit Wier telde Philidor aan het eind van de vorige eeuw nog een correspondentiegrootmeester en een correspondentiemeester. Wie waren dat?. ICG Haije Kramer; ICM Gerben van Manen 
  7. Het eerste in Leeuwarden georganiseerde toernooi om het Nederlands kampioenschap werd gewonnen door Hans Ree. In welk jaar was dat en welke gebeurtenis maakte het toernooi bijzonder? 1969; een deel van het plafond van de speelzaal in De Klanderij kwam met donderend geraas naar beneden zonder iemand te verwonden. 
  8. Welke twee Friese denksporters wonnen in de jaren ’70 van de vorige eeuw elk een keer de door de Provincie uitgeloofde Friese Sportprijs? Harm Wiersma in 1976 en Waling Dijkstra in 1979
  9. In de KNSB-competitie is het tweemaal voorgekomen dat in het eerste Philidor-team twee broers tegelijkertijd een vaste plaats hadden. Wie waren dat? Harm en Dirk Boven in de jaren ’40 en ’50; Dick en Addy Lont in het seizoen 1988-89. 
  10. Noem een Friese damkampioen die ook lid van Philidor is geweest. Tjalling Goedemoed of Menno Bandstra. Tjalling G. is omstreeks 2010 kortstondig lid geweest. Menno Bandstra, zevenvoudig Fries damkampioen, is in de jaren ’40 lid geweest. Hij staat op de foto op blz. 112 van het jaarboek 2015-2016. Een mooie beschrijving van zijn damactiviteiten is te vinden op http://www.damclubhuizum.nl/bandstra.html. Een groot schaker was hij zeker niet.