Hier de antwoorden van quizz 6 + de uitslag. De vragen staan onderaan.

1 Café van der Wielen.

2 Holly Boersma.

3 Albert van der Wal.

4 Bas van der Lijn.

5 Semen Dvoirys.

6 Max Lindeman.

7 Theun van der Tol. Stationskapper Gerard van der Meulen was jarenlang bevriend met de familie van der Tol.

8a Joshua Waitzkin.
8b Rob vd Meer (gaf les aan personeel eetcafé De Bombardon).

9 Sybolt de Boer – Babak Tondivar 1998.

10 In 1982 organiseerde de VARA het NK jeugd. Sonja Barend nodigde de 3 hoogstgenoteerde spelers van die dag uit voor de live-uitzending. Dat waren Friso Nijboer, Manuel Bosboom en Wieb Zagema. Wieb eindigde uiteindelijk als 6de, Friso won later in een barrage van Manuel en werd dus Nederlands jeugdkampioen.

11 De 4 winnaars waren:  Jan Wiersma, Yge Visser, Marcel Vermaat en Addie Lont.

Jan Wiersma ging na zijn toernooizege op stap met zijn vriendengroep. Daarbij was de wisseltrofee een onaangename ballast. Deze belandde dan ook snel in een der Leeuwarder grachten. Toen ikzelf het toernooi als laatste won, was er een nieuwe wisselbeker aangeschaft, waarin de 4 namen waren gegraveerd. Het was een enorme bokaal. Hij doet nog immer dienst als afvalemmer bij één van mijn exen.

Naschrift:
Dolf Wissmann wist te melden dat er vijf winnaars geweest zijn. Samen met Dolf kwam ik tot de herinnering dat het Kampioenschap van Leeuwarden toch vijf edities heeft gehad. En ook vijf verschillende winnaars. De allereerste was Roel Hazenberg die favoriet Yge een verschrikkelijk pak slaag gaf. Ik heb Roel zojuist gebeld en het klopt.
Dus de winnaars waren: Roel, Yge, Jan W, Addie en Marcel.

12 De zet die supercomputers als sterkste aangeven is 4 Lb5-a4! Uiteraard is de zet waarschijnlijk maar een fractie beter dan de meest gespeelde zet 4 d2-d4.  En het beperkt de mogelijkheden behoorlijk ter vergelijking met 4 d4

De uitleg van Yasser Seirawan was de volgende:

Het zwarte paard staat gepend. De enige manier om nu op de damevleugel te ontwikkelen is middels a6 en b5. Na La4 heeft wit echter nu de mogelijkheid om 5 c4! te spelen, waarna zwart voorlopig alleen op de koningsvleugel ontwikkelen kan.

Een prachtige variant is de volgende. Zet de eindstand maar eens op uw bord of in uw computer:

1 e4 c5 2 Pf3 d6 3 Lb5+ Pd7 4 La4 a6 5 c4 Pf6 6 0-0 Pxe4 7 Te1 Pf6 8 d4 cd4 9 Pxd4 e6 10 Pc3 Le7 11 Txe6!!  De rest mogen jullie zelf uitpluizen. Hoe mooi is trouwens na dit torenoffer de penning van t paard op d7, de geblokkeerde loper op c8 en de zwakte van veld e6. Dat is het hele idee van 4 La4!

stelling na 11. Txe6!

Uitslag Quizz nummer 6
1. Eelke/Egbert 14
2. Migchiel 12
3. Dolf 11
4. Eddie 10
4. Maarten 10

VRAAG 1
Wat was de eerste speellocatie van Philidor in 1847? (Goed voor 1 punt).

VRAAG 2

Wie is deze oud-speler van Philidor. (Zijn broer speelde ooit in Philidor 1 (1 punt).

Deze foto is afgelopen zomer gemaakt bij een bankje aan de Dokkumer Ee.

VRAAG 3
Welke oud-Philidorlid was de laatst levende van de Koeriergroep, welke in de 2de Wereldoorlog in het geheim een courant uitbracht. (1 punt).

VRAAG 4

Aan welke Philidor speler, berucht om zijn kwaliteitsoffers op c3, denken we bij bovenstaande 3 plaatjes? (1 punt).

VRAAG 5
Welke oud Russisch kampioen sloeg tot bloedens toe met een schaakstuk op zijn voorhoofd na een blunder tijdens het jubileumtoernooi van Philidor. (1 punt).

VRAAG 6
Welk oud Philidorlid werd schertsend de Wereldkampioen genoemd en verkocht op de Nieuwestad de Telegraaf als beroep. (1 punt).

VRAAG 7
Bij de stationskapper van Leeuwarden staat een schaakbord in de etalage. Van wie was dit schaakbord waarop hij ooit bij hem thuis tegen Max Euwe speelde. (1 punt).

VRAAG 8A
Ooit maakte een Amerikaan een documentaire over zijn schakende zoon van wie hij vurig hoopte dat deze Wereldkampioen zou worden. De zoon werd 2de bij het Amerikaanse jeugdkampioenschap, maar toen hij oud genoeg was om onder de druk van zijn vader te ontsnappen stopte hij direct met schaken. Jaren later werd hij toch wereldkampioen, zij het in een andere discipline: Tai Chi. Een Chinese vechtkunst.

Hoe heette deze schakende zoon en Tai Chi grootheid? (1 punt).

VRAAG 8B
Welk Philidorlid heeft les in Tai Chi gegeven, o.a. aan de Weerd in Leeuwarden. (1 punt).

VRAAG 9
Onderstaande stelling kwam ooit tijdens de ladder op het bord.

De partij ging tussen 2 spelers die beiden ooit clubkampioen en Fries Kampioen waren.

Wit won schitterend met 1 Dxh7!! Pxh7 2 Txg6+ Lg7. 3 Ph6+ Kf8 4 Pxh7+ Ke7. 5 d6+ Kd8 6 Pf7 mat.

Wie waren deze twee Philidorianen? (1 punt per goed geraden speler)

VRAAG 10
Ooit waren er 3 schakers te gast in de liveshow van Sonja Barend. Een daarvan was Philidoriaan en speelde voor ons eerste tiental. Wie waren deze 3 schakers? (1 punt per naam) en wat was de aanleiding dat deze 3 in de show zaten? (1 punt)

VRAAG 11
In de tachtiger jaren organiseerde de voorloper van sc Leeuwarden het Open Kampioenschap van Leeuwarden in de Bilgaard. Er zijn slechts 4 personen die dit toernooi ooit gewonnen hebben. Omdat dit (buiten de gravure op de wisselbeker) nergens is vastgelegd zullen niet veel mensen dit weten. Gevraagd wordt naar de 4 namen.

Maar ik bied wat hulp:

  • De jongste was ooit Fries Kampioen en is helaas niet meer onder ons.
  • De op 1 na jongste van het 4-tal was ooit clubkampioen en Fries kampioen en zit momenteel in hechtenis.
  • De op 1 na oudste speelt momenteel in Philidor 2.
  • De oudste van het 4-tal was ook ooit clubkampioen en Fries Kampioen en speelt momenteel in Philidor 1. (1 punt per goed geraden schaker).

VRAAG 12
Philidor was een van de grondleggers van de openingstheorie. Hij begreep als 1 van de eerste het belang en betekenis van pionnenstructuren.

De laatste jaren zijn er drastische ontwikkelingen in de openingstheorie. Dat komt door supercomputers en zeer sterke schaakprogramma’s

In onderstaande stelling zijn pas 3 zetten gespeeld en was al duizenden malen tussen grootmeesters op t bord geweest. Nooit werd hier de beste zet gespeeld.

Wat is deze beste zet voor wit? (2 punten).

Bonusvraag: Waarom is dit zo’n sterke zet?

Bij gelijk eindigen in de totaalstand wint degene die het dichtste bij de uitleg van Yasser Seirawan komt. Yasser legde het idee van de verrassende zet uit tijdens het afgelopen Tatasteel. Ik was de enige Philidoriaan in de zaal.

Mail uw antwoorden aan:

Ma.ch.ve@outlook.com

Beste inzending krijgt van mij een fles wijn.

1 REACTIE