K.S.C. PHILIDOR 1847

HERSENBREKER UIT 1967 + ANTWOORD

Hersenbreker uit 1967

door Kees van Straten

Bij het 120-jarig bestaan van Philidor wordt een klein feestnummertje uitgegeven. Op de omslag danst een gemaskerde dame met een vermenselijkt paard. Ik heb geen idee welke symboliek hier achter verscholen zit. De advertenties geven een tijdsbeeld: de Coöp. Zuivel-Bank heeft zijn hoofdkantoor op het Zaailand, de Internationale Schaakboekhandel W. ten Have N.V. heeft ca 400 verschillende titels in 15 talen uit voorraad leverbaar en de Renault 16 staat klaar voor een proefrit.

Op het programma van de Bondswedstrijden van 7 t/m 12 augustus 1967 staan: een officiële ontvangst door het Gemeentebestuur van Leeuwarden, bezoeken aan het Poptaslot in Marssum en het Planetarium in Franeker, een optreden van de Skots Ploegh in de Harmonie, een boottocht naar natuurreservaat ‘De Princehof en Grouw, per bus naar de mummiekelder in Wiewerd en de Martinikerk in Bolsward, iedere dag zijn er gezellige hangpartijen, er is nota bene nog een bridgedrive, een leerzaam bezoek aan Verenigde Stofzuigerfabriek in Leeuwarden en het Fries Museum (‘Hier bevindt zich o.a. het oudste schaakstuk van Nederland, uit de 12e eeuw’) en natuurlijk is er een slotdiner.

Maar er is ook een hersenbreker geplaatst. En in deze tijden van quizzzzen en schaakraadsels, leek het me wel grappig deze breker aan u voor te leggen.

De heren Jansen en Pietersen, die vroeger als student in hetzelfde pension woonden, ontmoeten elkander op een congres, nadat ze elkaar in 17 jaar niet hadden gezien. P. is vrijgezel gebleven, J. is inmiddels getrouwd en heeft drie kinderen. Pietersen vraagt hoe oud ze zijn. Daarop antwoordt de heer Jansen: “Wel, je was vroeger zo’n bolleboos in wiskunde, en daarom mag je het antwoord uitrekenen. Het product van hun leeftijd in jaren is 72, de som ervan is gelijk aan het huisnummer van ons vroegere pension en de jongste lijkt op zijn moeder.” De heer Pietersen moest wel even diep nadenken, maar kon daarna toch de juiste leeftijden noemen. Gevolg van logisch denken! Kunt U dat ook? (Om Uw argwaan weg te nemen: de informatie van de heer Jansen is, ook voor U, voldoende en exact, en zonder overbodig detail).

De hersenbreker werd door drie deelnemers gekraakt. In volgorde van binnenkomst: Eelke, Wolter en Migchiel. Gefeliciteerd!

 

One comment on "HERSENBREKER UIT 1967 + ANTWOORD"

  • Derk Stegeman schreef:

    We benoemen alleen hele leeftijden. Als bij voorbeeld het congres in december was en van de beide jongste kinderen was er één in januari en de ander in november geboren kunnen ze allebei 3 zijn. Zo ook bij een congres in januari; dan geboren in februari en december. Het helpt ook niet om een congres in het midden van het jaar te hebben, dan zijn ze alleen in een verschillend jaar geboren maar kunnen wel even oud zijn.

Geef een antwoord