K.S.C. PHILIDOR 1847

Waagtoren 1 – Philidor 1847 1 5-5

PHILIDOR 1 VERGEET ZICHZELF TE BELONEN

Door Jeroen Weggen

09-10-2021 Waagtoren 2172 Philidor 1847 2181 5 – 5
1. Frank van Tellingen 2307 Migchiel de Jong 2329 1 – 0
2. Frank Agter 2203 Bas van der Lijn 2225 ½ – ½
3. Yong Hoon de Rover 2339 Amir Nicolai 2209 1 – 0
4. Juan de Roda Husman 2240 Eddie Scholl 2170 1 – 0
5. Rob Konijn 2121 Addy Lont 2212 0 – 1
6. Maaike Keetman 2146 Jeroen Weggen 2186 0 – 1
7. Jos Vlaming 2072 Jouke Algra 2144 1 – 0
8. Mariska de Mie 2136 Jan Hania 2165 0 – 1
9. Daan Geerke 2035 Jippe Kamstra 2126 ½ – ½
10. Michaël van Liempt 2116 Erik Sparenberg 2042 0 – 1

 

Na de wat ongelukkige 4-6 nederlaag tegen Caissa Eenhoorn was het taak om tegen promovendus De Waagtoren wel een goed resultaat neer te zetten. Het was trouwens ouderwets gezellig in het wijkcentrum in Alkmaar, met vier KNSB-wedstrijden (34 partijen) in een ruime zaal. Die sfeer is wel iets wat ik de afgelopen anderhalf jaar heb gemist.

Leandro was deze wedstrijd niet beschikbaar, maar Bas was opnieuw bereid om in te vallen en deed dat prima. Hij loste de openingsproblemen met zwart goed op, kwam gelijk tot iets beter te staan en de remise was al gauw een feit. (0,5-0,5)

Een rondje langs de borden na zo’n anderhalf uur spelen gaf mij wel vertrouwen in een goede afloop – een paar Philidor-spelers stonden overwegend, verder bijna allemaal prima speelbare stellingen, op die van Jouke na. Jouke speelde de opening zeer scherp, maar vond niet het juiste vervolg. Hierdoor kon zijn tegenstander direct het initiatief overnemen en dit ging voor Jouke kwaad tot erger. Er kwam een zwart paard binnen op f3 en de witte stelling stortte snel in elkaar. (0,5-1,5)

Pas na de tijdscontrole kon ik weer het scorebord bekijken en toen stond het reeds 3,5-3,5. De volgende fragmenten zijn daarom misschien niet helemaal in chronologische volgorde.

Erik won eindelijk weer eens, naar eigen zeggen zijn eerste winst in de KNSB sinds zeer lang, en een strakke partij was het ook! Zie zelf:

Addy kwam prima uit de opening. Daarna werd het spel vlijmscherp en (daardoor) minder nauwkeurig, en dit had verkeerd kunnen aflopen voor Addy. Gelukkig was hij in de complicaties handiger dan de zwartspeler:

Jan had na de opening een grofweg gelijke stelling, maar ook hij bleek in de fase daarna handiger, mede dankzij de tijdnood van wit:

Tegenover deze drie winstpartijen stonden twee nederlagen. Amir kwam heel goed uit de opening, leek een overweldigend initiatief te hebben. Zwart kon maar net zijn stelling bij elkaar houden, en hierna vond Amir de juiste zetten niet meer en ging de partij uiteindelijk verloren. Ook Eddie verloor, maar dat was geheel onnodig. Op de 38e zet dacht hij voldoende tijd te hebben om eens rustig na te denken en ging hij, in een ongeveer gelijke stelling, door de vlag.

Zo stond het 3,5-3,5 na de tijdscontrole. Jippe moest een toreneindspel met pion minder verdedigen, Migchiel had een moeilijk in te schatten stelling maar stond op dat moment waarschijnlijk al verloren, en ik had een heel gunstig eindspel. Jan maakte dan ook duidelijk aan mij dat ik eigenlijk moest winnen.

Jippe wist gelukkig de remise binnen te slepen. De hele partij gezien mag hij daarmee tevreden zijn, denk ik. Eigenlijk stond hij vanaf de opening al duidelijk minder en heeft er nooit meer ingezeten dan een halfje.

Zelf speelde ik toevallig tegen Maaike Keetman, mijn collega bij Chessable. De dames verdwenen al gauw van het bord, en om wat spel in de stelling te houden ruilde Maaike haar witveldige loper voor mijn paard op a6. Dat leverde me een dubbelpion op, maar ook het loperpaar en mooie controle over de witte velden. Wit kwam al gauw in de verdrukking:

Helaas kon Migchiel zijn partij niet meer redden. Jammer, vooral omdat hij lange tijd prima stond en in de tijdnoodfase zelfs overwegend tot gewonnen – alhoewel de winst niet bepaald voor de hand lag, vooral vanwege de gevaarlijke vrije d-pion van zwart. In deze pion verslikte Migchiel zich ook uiteindelijk:

De 5-5 is dus een beetje jammer, er zat zeker meer in. Maar ik probeer het positief te bekijken: ons spel was in het algemeen prima, een paar spelers (Erik en ikzelf) wonnen voor het eerst sinds lange tijd een KNSB-partij. De afgelopen jaren gingen zulke wedstrijden tegen (op papier) even sterke tegenstanders vaak verloren, zeker aan het begin van het seizoen. Ik vertrouw erop dat we deze keer in de winterstop dichtbij een 50% score zitten, in plaats van dat we (zoals gebruikelijk de afgelopen jaren) ergens onderaan bungelen.

Geef een reactie