K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidor 1 is in blakende vorm

De eerste keer dit seizoen dat Leandro mee kon spelen en we zodoende in volle oorlogssterkte aan de start konden verschijnen was in de 4e ronde in Bunschoten, en het was meteen raak! Vijf overwinningen en vijf remises zorgden voor de grootste overwinning van het eerste team sinds het seizoen 2014-15 toen Groningen 2 een 1,5-8,5 pak slaag kreeg. (Geeft ook wel een beetje de misère van de afgelopen seizoenen aan.) Sommige borden vielen precies de goede kant op, maar verder waren we (op de juiste momenten) gewoon scherper dan de thuisploeg. Het waren ook niet de minste spelers van En Passant die een nul moesten slikken: beide Vedders en ook Nagtegaal moesten eraan geloven.

De wedstrijd in het drukke denksportcentrum in Bunschoten (er waren een paar andere KNSB-wedstrijden en ook nog eens damwedstrijden) begon vreedzaam. Jan Boersma was niet helemaal tevreden met het eindspel dat hij vanuit de opening op het bord had gekregen en besloot tot remise. Addy claimde tegen Jan Willem van de Griendt remise wegens zetherhaling; Jan Willem accepteerde dit, dus ik neem aan dat beide spelers niet ontevreden met een halfje waren.

De remise van Migchiel was iets minder saai. Zijn stelling oogde erg gevaarlijk, met meerdere zwarte stukken op zijn koning gericht. Het stukoffer waar Tim Grutter mee kwam bleek echter tot niet meer dan remise door eeuwig schaak te leiden.

De overige 7 partijen duurden 40 zetten of langer. Ik pakte zelf het eerste volle punt. Na een matige opening kon ik me herpakken in het middenspel:

 

Niet veel later kwam Jan Hania ook de analyseruimte binnen met de mededeling dat hij eveneens had gewonnen. Hij ving de speldenprikjes van Dick de Graaf goed op en kreeg uiteindelijk een niet te stoppen koningsaanval:

 

Jippe en Osama remiseerden hun partijen. Jippe liet zijn tegenstander op het eind jammerlijk glippen; hij kon een eindspel gaan uitmelken met 4 tegen 3 pionnen op de koningsvleugel en elk nog een paar stukken, maar liet een trucje toe waardoor zijn pluspion verloren ging. Het leek mij daarentegen dat Osama goed wegkwam met remise. Hij kreeg een eindspel met de verhouding twee paarden tegen toren + 2 pionnen. Als zijn tegenstander (met de toren) wat actiever had gespeeld zou hij wit de nodige problemen hebben bezorgd, maar zoals het ging kon Osama de paarden juist posteren en de stelling dicht houden.

Vlak na de tijdscontrole won ook Amir zijn partij en bracht daarmee de beslissende 5,5 op het scorebord. Het was een ingewikkelde partij met wisselende kansen, waarbij beide spelers de fraaie zet Pxf2 hadden gezien. Nagtegaal durfde dit in de tijdnoodfase niet te spelen:

 

Zo was de winst om 16:45 al binnen, en de twee overgebleven partijen duurden ook niet lang meer. Erik won in de tijdnoodfase via de onderste rij een vol stuk en bracht daarna vlot de vis op het droge:

 

Leandro had Henk Vedder aardig in de tang en stond een groot deel van de partij beter tot gewonnen. Vedder maakte het hem echter lastig en kreeg op een bepaald moment serieuze remisekansen, die hij uiteindelijk niet greep:

 

Hiermee werd de score nog wat aangedikt tot een heuse 7,5-2,5 overwinning. Ook een luxe: we waren reeds om 17:15 (!) klaar, een halfuur later zaten we in een knusse Indonesische snackbar, en tegen 19:00 waren we alweer onderweg richting Leeuwarden.

Philidor staat nu op een prima 5e plaats. Met 4 uit 4 staan we slechts 2 matchpunten achter plek 1; na deze ronde is geen enkel team meer ongeslagen. Nota bene koploper Purmerend verloor thuis met 3-7 van hekkensluiter Caissa Eenhoorn! Nu staat het andere Caissa uit Amsterdam tijdelijk bovenaan, maar wie weet hoe het ervoor staat na de volgende ronde?

Ook mooi meegenomen is dat we, na deze 7,5-2,5 zege en de voorgaande 7-3 tegen Wageningen, verreweg de meeste bordpunten van alle teams in klasse 1A hebben. Voor de stand is dat helaas niet zo belangrijk, maar het geeft wel aan dat we de smaak te pakken hebben. Met een beetje geluk en de juiste inzet kunnen we elke tegenstander in deze klasse pakken.

Over drie weken spelen we de laatste ronde van 2022, thuis tegen HWP Haarlem. Dan kunnen we opnieuw een stap omhoog zetten.

Geef een reactie