K.S.C. PHILIDOR 1847

Strijdlustige 5-5 bij Philidor 1 – HWP Haarlem 1

De laatste wedstrijd van het jaar 2022, een koude, glibberige zaterdag in december – gelukkig maar dat het een thuiswedstrijd was. HWP is een sterk team – vorig seizoen wonnen we in de laatste ronde met 4,5-5,5 op bezoek in Haarlem, en kregen daarmee zeker te veel. Deze keer was de  5-5 eindstand wel een terechte uitslag en daar kunnen we op zich wel tevreden mee zijn.

Wedstrijden tegen HWP zijn ook altijd een leuk weerzien met ons oud-lid Babak Tondivar, die vele jaren voor het eerste van Philidor heeft gespeeld – meerdere spelers van het eerste team zullen langer met hem samen hebben gespeeld dan met ondergetekende! Deze wedstrijd zat Babak aan bord 1 tegenover Addy. Babak had vrijwel de gehele partij een voordeeltje, maar het kwam uiteindelijk neer op een pion meer in een eindspel met ongelijke lopers – de remisemarge is dus niet verbroken geweest.

Ook een vrij rustige remise was die van Jan Hania aan bord 8, alhoewel Jan natuurlijk (zoals altijd) de partij ondernemend opzette. Belangrijk moment was toen Jan net ruimte had gepakt met wit, maar zwart met een paard binnenkwam op e3. Jan had de keuze een kwaliteit te offeren, of af te wikkelen naar een eindspel met gelijk materiaal. Jan koos voor dit laatste en het eindspel verwaterde al snel tot remise, maar hij dacht achteraf dat het kwaloffer misschien een betere keuze was geweest. De computer toont echter al gauw een weg naar voordeel voor zwart aan, dus geef mij dan toch maar dat gelijke eindspel…

Hierna volgden de eerste enen en nullen. Osama won vrij vlot zijn partij:

 

Amir won ook een knappe partij aan bord 2:

 

Twee verliespartijen volgden aan borden 4 en 6. Leandro kwam niet helemaal lekker uit de opening. Gijswijt kwam met een typisch en correct stukoffer op e5 en in hogere zin stond Leandro daarna al verloren, alhoewel hij de partij nog een tijdje wist te rekken. Ook Erik kwam er lange tijd niet aan te pas, kreeg een koningsaanval te verwerken die direct beslissend had moeten zijn. In de complicaties in de tijdnoodfase kreeg Erik nog wel wat tegenspel, maar het bleek uiteindelijk niet voldoende.

Hierna volgde een remise van Jippe – hij stond lange tijd wat beter, maar vond niet de juiste manier om er doorheen te komen – en zette Migchiel ons weer op voorsprong. In de tijdnoodfase ruilde wit iets te snel de dames waarna Migchiel het eindspel naar zijn hand wist te zetten:

 

Niet lang na de tijdscontrole gooide ikzelf de handdoek in de ring – ik stond toen overigens al geruime tijd verloren. Na dameruil was er niets aan de hand geweest als ik mijn stukken had gecentraliseerd. In plaats daarvan ging ik achter een pionnetje op de koningsvleugel aan. Deze pion bleek niet veel waard terwijl wit in het centrum en op de damevleugel vrijpion(nen) kreeg die veel sneller naar de overkant gingen dan mijn tegenspel op de koningsvleugel van de grond kwam.

Bij een 4,5-4,5 stand moest Jan Boersma zich naar een halfje vechten en daarmee het gelijkspel voor Philidor redden. Of hij remise zou halen was allerminst zeker, want in een rommelige tijdnoodfase kwam Jan twee pionnen achter, en na de 40e zet stond hij in principe verloren. Gelukkig speelde wit de laatste fase van de partij niet perfect. Enkele zetten nadat ook de tweede pluspion van wit van het bord verdween, werd er alsnog remise overeengekomen:

 

Deze zwaarbevochten 5-5 brengt ons op 5 matchpunten uit 5 wedstrijden. En daarmee is er voor ons in feite niet veel aan de stand veranderd. We staan nog steeds stevig in de middenmoot, en alles staat nog steeds redelijk dicht bij elkaar; een eventueel kampioenschap 1 is matchpunt verder uit zicht geraakt, maar tegelijkertijd zijn we ook 1 matchpunt uitgelopen op de onderste twee plekken. Bij winst in de volgende wedstrijd zouden we eventueel naar de tweede plaats kunnen stijgen.

Maar dat is nog ver weg. Pas op 11 februari is deze volgende match, uit in Alkmaar tegen de Waagtoren. In de tussentijd is mijn conclusie: we hebben met een positieve score het jaar afgesloten, de laatste wedstrijd is niet verloren gegaan, en we kunnen nog steeds omhoog kijken. Dat we in 2023 net zulke resultaten (of zelfs nog betere) mogen boeken als in 2022!

Geef een antwoord