K.S.C. PHILIDOR 1847

Philidor 4 laat koppositie uit handen glippen

Met een gelijkspel tegen De Donger 3 staat het vierde ensemble van onze eerbiedwaardige schaakvereniging weliswaar nog op de eerste plaats in de derde klasse van de FSB, maar de vraag is voor hoe lang.

Met een half bordpuntje meer dan de nummer twee Steenwijk 5 is het gehijg van de concurrentie in onze nek voelbaar, en de nummer drie Steenwijk 6 moeten volgende week nog in actie komen. Al bij een gelijkspel gaan zij over ons heen, zij het op basis van bordpunten.

We waren in het hoge noorden al eens eerder uitgegleden op een verraderlijke bietenbrug, en dat gebeurde dinsdagavond weer. Al was al vroeg in de avond duidelijk dat het nooit slechter dan een gelijkspel zou uitpakken.

Aan het derde bord won Othman met wit eerst een stuk en vervolgens meteen de pion op h7. Nog even later had hij een mat- danwel beslissende winstcombinatie gecomponeerd, die zijn tegenstander niet meer afwachtte: 1-0.

 

Aan bord 2 leek uw notulist met zwart weinig bereikt te hebben in de opening, maar een speculatief paardoffer op a3 tegen de witte langerokadestelling bracht zijn razendsnel spelende opponent van de wijs. Objectief gezien zal het offer wel niet correct geweest zijn; er stonden weliswaar twee pionnen, een onveilige vijandige koning en twee ver opgerukte vrijpionnen tegenover, maar met een stuk meer had zijn tegenstander er heus nog wel wat van kunnen maken.

Die dacht echter een aftrekaanval op zijn dame te kunnen pareren met een wederaanval op de zwarte dame, maar zag daarbij over het hoofd dat zijn dame met een begeleidend schaakje geslagen werd. Het duurde nog twintig zetten, maar toen was toch echt het pleit beslecht.

2-0 voor dus, met weinig reden tot wanhoop. Jeppe was aan bord 4 met zwart zoals gebruikelijk verwikkeld in een onoverzichtelijke stelling met alle stukken nog op het bord, en kopman Wim had een pion voorsprong genomen, zij het ten koste van twee dubbelpionnen.

Jeppe verslikte zich echter en verloor twee pionnen. Aan het slot raakte hij verstrikt in een matnet, waarop hij opgaf. Aan het eerste bord was intussen de pion voorsprong veranderd in een pion achterstand, maar Wim had aardige matdreigingen op de f- en g-lijn met torens en dame in de aanval. Die sloeg niet door, waarop hij nog wat pionnen verloor. Aan het slot bedacht hij nog een slinks offerplan om pat te forceren, maar zijn tegenstander bleef bij de les en schoof rustig door naar mat.

2-2 dus, waarmee hekkensluiter De Donger zijn eerste matchpunt van het seizoen kon bijschrijven. De beslissing in de derde klasse moet nu in de resterende twee ronden vallen, als de beide viertallen van Steenwijk op bezoek komen aan het Kalverdijkje.

Laat een reactie achter