K.S.C. PHILIDOR 1847

MET EEN HALFJE OP ZAK GAAT HET OP ZIJN GEMAK

Door Geert van Everdink

 

 

 

 

 

 

Door allerlei oorzaken reisden we 11 februari met een sterk gewijzigd team af naar Emmen. Het leek nog wel spannend te kunnen worden, maar Hette sloot al snel remise met een oude bekende. En met een halfje op zak kan iedereen wat meer ontspannen aan de slag. Egbert zette in gelijke stelling een duivelse valstrik waar zijn tegenstander netjes in liep.

Ikzelf was blij na drie maanden vol medisch gedoe eindelijk weer eens te kunnen schaken. In de auto had ik al aangekondigd te zullen gaan winnen en dat heb ik dus gedaan. De andere mannen, Cas (met het beslissende halve puntje), Rein, Harmen en Oene stelden daarna de winst veilig. Het was toen nog heel lang wachten op Auke, die een eindspel van dame + 2 stukken (met twee pionnen) tegen twee torens + 1 stuk (met drie pionnen) uiteindelijk wist te winnen.

Voor Emmen was het een moeilijk weekend. Voetballend ten onder tegen Fortuna, Bouke (de Elvis uit Emmen) in de Tribute Finale, maar toch wel weer schakend ten onder tegen een superieur Philidor 2, dat krachtig aangestuurd en gecoacht werd door Egbert. Leve Egbert!

Hieronder de partijen:

Cas licht zijn partij toe:
De partij van vandaag in samenvatting: het was een Franse opening met wit, en ik stond actief in het middenspel. Een paar stukken werden afgeruild en het was een eindspel en wit had een goed paard tegen een slechte loper. Ik stond duidelijk beter, maar ik maakte niet de goeie keus en zwart kon het verdedigen naar een remise.

 

Harmen is volgens eigen inschatting  goed weggekomen:
We gaan erin na zet 23. Ikzelf heb een pion geofferd voor een mooi paard. Bij de meeste zetten staat zwart simpelweg beter, ook al zou zwart wel het voordeel grotendeels weggeven bij het slaan van mijn paard. In plaats daarvan speelt hij na 24. Td1 de dubieuse Kg7, wat leidt tot problemen: Nadat ik de pion aanval met 25. Dc3 koos hij (verkeerd) voor de op het oog simpele f6 Hierop volgt 26. Pxb6 (bij xb6 heb ik lxe6 en heb ik mijn pion terug en staat het redelijk in evenwicht. Echter koos hij voor 26 ….De8, en na wat simpele ruilen (27. lxe6 Dxe6 28. txd6 lxd6) volgde ik dit op met een simpele penning, en bevroor ik tevens zijn toren( 29. Dc6) . Na wederom een onnauwkeurige zet (29. … Kf7) is 30. Pc8 simpelweg het einde. al met al goed weggekomen, zoals mij wel vaker overkomt.

 

 

 

 

Geef een antwoord